Agrokoru pet milijuna eura od EBRD-a za korištenje bioplina

Bez autora
Sep 15 2011

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajmom od pet milijuna eura koncernu Agrokoru podržat će izgradnju njegova kombiniranog pogona za proizvodnju toplinske i električne energije koji će kao primarno gorivo koristiti bioplin. Novac od zajma iskoristit će se za kupnju i instaliranje pogona za korištenje bioplina, te opreme za sterilizaciju i pročišćavanje vode. Dovršetak projekta predviđa se u rujnu sljedeće godine, a pogon će biti potpuno usklađen s propisima Europske unije o zaštiti okoliša. Pogon koji će se graditi u Gradecu, 40 kilometara od Zagreba, kao gorivo će koristiti organski otpad, nusproizvode iz Agrokorove djelatnosti proizvodnje hrane. Kapacitet proizvodnje bit će jedan megavat (MW) električne energije, koja će se isporučivati u hrvatsku elektromrežu, te do jedan megavat toplinske energije. Izgradnja objekta za korištenje bioplina u Gradecu prvi je korak u Agrokorovim strateškim planovima za razvoj više sličnih projekata s ukupnim proizvodnim kapacitetom do 30 megavata.

Agrokoru pet milijuna eura od EBRD-a za korištenje bioplinaEuropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajmom od pet milijuna eura koncernu Agrokoru podržat će izgradnju njegova kombiniranog pogona za proizvodnju toplinske i električne energije koji će kao primarno gorivo koristiti bioplin, obavljeno je u četvrtak iz te banke.

Novac od zajma iskoristit će se za kupnju i instaliranje pogona za korištenje bioplina, te opreme za sterilizaciju i pročišćavanje vode. Dovršetak projekta predviđa se u rujnu sljedeće godine, a pogon će biti potpuno usklađen s propisima Europske unije o zaštiti okoliša.

Pogon koji će se graditi u Gradecu, 40 kilometara od Zagreba, kao gorivo će koristiti organski otpad, nusproizvode iz Agrokorove djelatnosti proizvodnje hrane. Kapacitet proizvodnje bit će jedan megavat (MW) električne energije, koja će se isporučivati u hrvatsku elektromrežu, te do jedan megavat toplinske energije.

Izgradnja objekta za korištenje bioplina u Gradecu, kako se navodi u priopćenju, prvi je korak u Agrokorovim strateškim planovima za razvoj više sličnih projekata s ukupnim proizvodnim kapacitetom do 30 megavata.

»EBRD-ov je prioritet investirati u poboljšanje energetske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije te u unaprjeđenje raznolikosti izvora opskrbe energijom«, rekla je Zsuzsanna Hargitai, direktorica te banke za Hrvatsku, izražavajući zadovoljstvo što su dio prvoga  projekta takvog korištenja bioplina u Hrvatskoj u suradnji s vodećom kompanijom za agrobiznis u jugoistočnoj Europi. Taj će projekt, prema njezinim riječima, pokazati komercijalnu održivost i učinkovitost bioplinskih postrojenja.

Najnovija suradnja s EBRD-om početak je velikog Agrokorova projekta gradnje bioplinskih pogona na bazi organskog otpada i otpada nastalog u procesu proizvodnje u prehrambenoj industriji«, izjavio je Mislav Galić, izvršni potpredsjednik Agrokora za poslovnu grupu hrane, istaknuvši njihov veliki potencijal u smanjenju troškova korištenjem takvih produkata iz proizvodnje.

EBRD dugo godina surađuje s Agrokorom i podržao je već ranije različite investicije te kompanije u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Pogon bioplina u Gradecu financira se u sklopu bančine  linije održivih investicija u agrobiznisu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik